Valaistuksen monet muodot 

ostaa valaisimet

Valaistus on yksi tärkeimmistä sisustustekijöistä. Se voi saada huoneen näyttämään lämpimältä ja kutsuvalta tai sitten pahimmassa tapauksessa kylmältä ja steriililtä. Valaisimia valittaessa on tärkeää ottaa huomioon niiden käyttötapa, huoneen koko ja huoneen tyyli.

On olemassa erilaisia lamppuja ja valaisimia, joita voidaan käyttää eri tarkoituksiin. Sinun tulisi tietää niiden tarkoitus, jotta voit ostaa valaisimet niiden oikeaan käyttöön. ,Niitä ei ole kaikkia luotu jokaiseen tilanteeseen sopivaksi. Paras tapa tietää, mikä valaisin sopii sinulle parhaiten, on testata sitä omassa huoneessasii!

Oikean valaisimen valitsemiseksi on tärkeää tietää, millaista valoa tarvitset, huoneen koko ja henkilökohtainen tyylisi. Valitse lamppu, joka tuottaa tarvitsemasi valotyypin. Ota myös huomioon huoneesi koko valitessasi valaisinta. Ja lopuksi: valitse valaisimen tyyli, joka sopii henkilökohtaiseen makuusi. Joskus voit kuitenkin kokeilla itsellesi radikaalejakin tyylejä, sillä näin voit löytää uusia puolia omista makutottumuksistasi.

Upotetut valot sopivat moneen makuun ja tyyliin

Upotettava valaisin on hyvä vaihtoehto yleisvalaistukseen. Ne sijaitsevat joko kokonaan tai puolittain piilossa, joten ne sopivat hyvin moneen tyyliin. Niitä voidaan käyttää olohuoneessa luomaan tunnelmaa ja tuottamaan tarpeeksi kirkasta valoa yleisvalaistukseen. Valaistus on tärkeä osa sisustusta ja upotettavat valaisimet sopivat erilaisiin huoneisiin ja makuihin. 

Edullinen valaistus onnistuu näinä päivinä kätevästi LED-valoilla. LED-valot ovat loistavia(!) valintoja useista eri syistä. Ne ovat energiatehokkaampia kuin perinteiset valaisimet, ne kestävät paljon pidempään ja ne voidaan mukauttaa luomaan tilaan täydellisesti sopiva tunnelma.

Tunnelmaa keltaisella valolla tai kynttilällä

Ensimmäinen asia, joka sinun on tehtävä, on päättää, millaista valoa haluat käyttää huoneessa. Jos haluat jotain, joka luo lämpimän, kodikkaan tunnelman, valitse punainen tai keltainen valo. Sininen valo on oivallinen luomaan romanttinen tai dramaattinenkin tunnelma. Värit ovat usein kuitenkin myös makuasioita, joten kokeilemalla selviävät varmasti parhaat ratkaisut.

Kynttilänvalo on tunnelmallinen ratkaisu sisustuksessa, mutta samalla on kiinnitettävä erityistä huomiota turvallisuuteen. Kynttilän liekki voi toki olla ihanan kaunis ja lämmin, mutta kuten kaikessa tuleen liittyvässä, voi se voi olla myös vaarallinen ilman sopivaa huolenpitoa.

Sinun tulee aina varmistaa, että käytät kynttilöitä turvallisesti noudattamalla näitä turvallisuusvinkkejä:

  • Käytä kynttilänjalkaa
  • Pidä kynttilät poissa kaikesta, mikä voi syttyä tuleen
  • Puhalla kynttilä sammuksiin poistuessasi huoneesta
  • Aseta kynttilät kuumuutta kestäville pinnoille

Sisustussuunnittelussa valaistus on tärkeä osa

Valaistus on yhtä tärkeä kuin kaikki muutkin sisustussuunnittelun osatekijät. Onnistunut valaistus voi muuttaa tilaa yllättävästi. Valoa ja varjoja käyttämällä voidaan saada kodin eri huoneet tuntumaan viihtyisältä ja tunnelmalliselta. Taitavimmat sisustussuunnittelijat osaavat yhdistää seinävaloja, lattiavaloja, erikoisvaloja, integroituja arkkitehtonisia valaisimia, riippuvalaisimia ja muita valaisimia, jotta huoneisiin saadaan mielenkiintoa ja syvyyttä 

Ei kannata myöskään unohtaa luonnonvaloa. Luonnonvalo on ratkaisevassa osassa valaistuksessa ja sisustuksessa. Kannattaakin seurata, miten päivänvalo näkyy eri huoneissa. Luonnonvalo on ainakin yhtä tärkeää kuin keinovalo, ellei jopa tärkeämpää. Isoilla laseilla varustetuissa kodeissa päivänvalo saa huoneen tuntumaan valoisalta ja avoimelta.  

Koristevalaistus on sekin tärkeää. Alkuillan viihtyisyyttä varten voit vain laittaa koristevalaistuksen päälle, kun katsot televisiota tai luet kirjoja tyylikkään lampun alla. Muina aikoina tarvitset kuitenkin kirkkaamman ja täydemmän valoyhdistelmän.

Kodin valaistus on tärkeää, jotta tila tuntuu kutsuvammalta, mukavammalta ja toimivammalta. Jos et itse löydä sopivia valoja kotiisi, voit miettiä ottaisitko yhteyttä valaistussuunnittelijaan. Erityisen hieno kodistasi tulee, jos sisustussuunnittelija tai arkkitehti tekee yhteistyötä valaistussuunnittelijan kanssa. Tämä myös siksi jotta kalusteesi voidaan integroida täysin lopulliseen valaistussuunnitteluun mukaan.