Sisustussuunnittelu on kokeilua ja erehdyksiä – niin pitääkin olla

Sisustussuunnittelu

Kodin sisustaminen ei ole rakettitiedettä eikä sen tarvitse olla kallista. Nämä vinkit kertovat, kuinka omin aivoin ja käsin tapahtuva sisustussuunnittelu onnistuu varmasti.

Ensimmäisenä vinkkinä voimme kertoa, että uskalla kokeilla ja erehtyä. Virheistä oppii joskus parhaiten eikä sisustuksen virheet ole maailmaa kaatavia. Kokeile erilaisia tyylilajeja ja kun olet löytänyt sopivan, pysy siinä. Vaikka kokeiletkin todennäköisesti koko ikäsi, kannattaa aina välillä pysähtyä ja käyttää aikaa suunnitteluun: listaa ylös tarvittavat elementit, toiveet, tarpeet joita ostaa ja jos haluat, niin myös aikataulukin. Tämä auttaa pääsemään lopputulokseen: deadline on usein paras kaveri, että asiat tulee tehtyä.

Etsi inspiraatiota paitsi sisustusverkkosivuilta, Pinterestistä ja lehdistä, mutta myös sellaisista medioista jotka eivät suoranaisesti liity sisustukseen. Esimerkiksi talonrakennus-tv-ohjelmat ovat oivia tällaiseen. Jos käytät sisustuksessa kankaita, tilaa sitä enemmän kuin oikeasti tarvitset. Jos jotain ikävää tapahtuu tai teet virheen jossain leikkauksessa, on sinulla ikäänkuin takuuna lisää kangasta ja voit korjata ongelman. 

Aksenttivalaistuksella ilmettä

Valaistuksella saa ihmeitä aikaan sisustuksessa, äläkä jää jumiin pelkkään yleisvalaistukseen, joskin sitäkin tarvitaan – kaikista eniten, jopa.  Aksenttivalaistuksella saa kuitenkin korostettua huoneiden yksityiskohtia sisustuksen suhteen. Näitä kohteita voivat olla vaikkapa koristeelliset esineet, joita olet sijoittanut esimerkiksi hyllyn tai lipaston päälle.

Jos vain mahdollista, pyydä sisustukseen käytettäviä tavaroita kokeiluun ennen ostopäätöstä. Joskus esimerkiksi mattoja voi käyttää kotona testikierroksella, kunhan matto pysyy kunnossa ja siistinä – ja uudenveroisena.  Verhoissa parhaiten soveltuvat eri paikkaan täyskorkeat. Jos verhot ovat liian lyhyet, ne näyttävät useimmiten tosi hölmöiltä.

Olohuoneen sohva voi olla joko perinteisen “siisti”, jossa asiat ovat paikoillaan, tai sitten se voi olla rennompi, jossa käytetään heittotyynyjä, vilttejä ja sen sellaisia. Heittotyynyt, jotka usein ovat eri näköisiä, vaativat kokeilua ja erehdyksiä, mutta niitä ei kannata pelätä koska sitten kun oikeat sävyt, kuviot ja muodot löytyvät, on sohva lämpimän kutsuva vaikkapa talvi-iltana käpertymään sen lämpöön.  

Vaikka tuolit ovat “vain tuoleja”, ovat ne paljon muutakin. Jos vaikkapa keittiön pöydän tuolit ovat halpismallia, lenksuvat ja näyttävät tylsiltä, eivät ne kutsu ruokailijaa pöydän ääreen. Tuolit voivat olla rohkeammankin näköisiä mutta tärkeintä on se, että niissä on mukava istua. Sekä se, että ne kestävät.

Sisustussuunnittelu

Turhat tavarat veks

Minimalistisuus on tämän ajan trendi ja usein se on hyvekin. Sinun ei tarvitse kuitenkaan noudattaa minimalistisuutta vain trendikkyyden vuoksi, eikä muutenkaan, mutta siitä voi ottaa hyvin mallia. Jos talossasi tai asunnossasi on turhaa tavaraa, hankkiudu siitä eroon. Nettikirpparit ja kivijalkakirpparit ovat oivia paikkoja päästä tavarasta eroon ja saada siitä pieni korvauskin. Säilytä vain sellaiset asiat ja huonekalut, joilla on oikeasti merkitystä.

Sitten kun roinasta on päästy eroon, on varmasti tilaakin enemmän. Tämän jälkeen voikin jäädä pohtimaan sitä, onko tila itsessään tarpeeksi ja tuoko se asuntoon avaruutta mukavasti lisää. Jos se näyttää tyhjältä ja toimettomalta, voit ruveta miettimään kuinka tämän tyhjän kolon voisit sisustaa paremman näköiseksi. Älä kuitenkaan heti mene ostamaan uutta, vaan katso voisiko muita tavaroita ja huonekaluja siirtämällä saada tyhjä tila pois ja asunto sitä kautta toimivammaksi.

Vaikka ulkonäkö onkin tärkeää, sisustussuunnittelu voi puuttua myös toiminnallisuuteen. Jokainen huone tulee olla funktionaalinen, eikä kannata mistään huoneesta tehdä sellaista, johon ei halua mennä. Maksat kuitenkin jokaisesta neliöstä, joten on järkevämpää myös hyötyä jokaisesta maksetusta neliöstä.

Mutta kuten alussa sanottiin, sisustussuunnittelu ei ole rakettitiedettä ja siinä on lupa (ja kehotus) erehtyä. Joskus se oma tyyli löytyy!